Homo’s ervaren meer negatief gedrag.

Volgens veel homo’s is de samenleving het afgelopen jaar minder homotolerant geworden. De helft (51%) ervaart dat het negatieve gedrag tegen homo’s is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.600 homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Volgens slechts 2 procent is het negatieve gedrag afgenomen.

De acceptatie van homoseksualiteit is volgens de ondervraagde homoseksuelen ook wat gedaald ten opzichte van vorig jaar: waar nu 54 procent zegt dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in ons land, was dat vorig jaar nog 60 procent. Een kwart (25%) vindt dat het niet goed gaat met de homo-acceptatie.

Homo’s negatieve gedrag tegen homo’s het afgelopen jaar is :
Toegenomen: 51%
Afgenomen: 2%
Ongeveer gelijk gebleven: 32%

‘De grapjes over homo’s worden weer scherper en harder. Veel allochtonen gebruiken het woord homo als scheldwoord. Nederlanders zijn steeds minder openlijk tolerant.’

Drie op de tien (31%) hebben het afgelopen jaar zelf te maken gehad met negatieve incidenten vanwege hun geaardheid. Het gaat volgens de deelnemers dan vooral om opmerkingen, uitschelden en intimidatie door met name allochtonen en jongeren. Zo geeft een kwart (26%) aan het afgelopen jaar uitgescholden te zijn en 15 procent is bespuugd.

‘Wij zijn tolerant’
In aanloop naar de Canal Parade ondervroeg EenVandaag 26.000 mensen over homo-acceptatie in ons land. De deelnemers vinden zichzelf wel heel tolerant: gemiddeld geven mensen zich hiervoor een 8,2.

Zeven op de tien (68%) vinden dan ook dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in ons land. Toch geeft een kwart (23%) aan dat ze moeite hebben met homoseksualiteit als het in het openbaar zichtbaar is. Ook geeft één op de vier (25%) aan het woord ‘homo’ wel eens als scheldwoord te gebruiken.

Canal Parade
Aankomende zaterdag is de Canal Parade in Amsterdam, waarbij een bonte stoet boten door de grachten vaart om aandacht te vragen voor homo-acceptatie. Een derde van alle deelnemers (33%) denkt dat de Canal Parade juist een averechts effect heeft op de homo-acceptatie. Drie op de tien ondervraagden (29%) zeggen ook dat hun eigen beeld van homoseksualiteit door de Canal Parade negatief beïnvloedt wordt.

De meerderheid (58%) zegt dat de Canal Parade niet van invloed is op het beeld dat ze hebben van homoseksualiteit. Opvallend is dat ook ruim een kwart (27%) van de ondervraagde homoseksuelen van mening is dat de Canal Parade een negatief effect heeft op de homo-acceptatie.

Door de Canal Parade is mijn beeld van homo’s:
Positiever: 9%
Negatiever: 29%
Hetzelfde: 58%

Het EenVandaag Opiniepanel ondervroeg ook ruim 1.200 mensen die dit jaar van plan waren de Canal Parade te bezoeken. De helft geeft vooralsnog aan dit gewoon doen, maar circa een derde (34%) is van plan niet meer te gaan vanwege het risico op een aanslag.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 25.598 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 28 juli tot en met 1 augustus 2016. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen. Van de deelnemers hebben er 1.638 aangegeven homoseksueel, bi-seksueel, lesbisch of transgender te zijn.