Gedragsrichtlijnen

Gedragsrichtlijnen voor op de HOP

Homo-ontmoetingsplaats – ook wel banen genoemd – zijn van alle tijden ze bestaan al sinds mensenheugenis. Wij vinden dat ze bewaard moeten blijven. In 1730 ontdekte de koster van de Utrechtse Dom bijvoorbeeld dat temidden van de resten van de ingestorte kerk mannen elkaar ontmoeten voor “vuyle werck” (anale seks). Op het Domplein herinnert een homonument nog aan de vervolging van homo’s die op deze ontdekking volgde.

Wanneer is een HOP een HOP?

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad hoeft een HOP niet planologische specifiek te worden aangewezen. Als een gebied langere tijd feitelijk als een HOP in mede gebruikt is en dit publiekelijk bekend is spreken wij van een HOP die in GAY reisgidsen en op websites benoemd of opgesomd worden.

Wat zegt de wet:

Wettelijk is bepaald dat seksuele contacten in de beschutte openbare ruimte (privé domein van de groen beschutting) toegestaan zijn zolang ze niet waarneembaar zijn vanaf de verharde openbare weg. Dit is een van de grootste misverstanden over de homo-ontmoetingsplaatsen en cruisegedeelte is open voor iedereen. Lees hier meer.

Dit betekent helaas niet dat homo-ontmoetingsplaatsen altijd ongemoeid gelaten worden. De lokale politie lijkt niet altijd op de hoogte te zijn van wat er wettelijk bepaald is, of is het onduidelijk wat er onder overlast verstaan wordt. Nu en dan grijpt de politie in als er veel klachten over overlast van een bepaalde baan komen waarbij het nog wel eens mis gaat. Zo vond er bijvoorbeeld een grote politieactie plaats op een baan in Tilburg.

Gedragsrichtlijnen voor op de HOP

Een beknopte handleiding voor effectief baanbezoek. Op de baan gelden een aantal ongeschreven regels, waardoor we het voor elkaar zo aangenaam mogelijk kunnen houden:

 1. Laat geen rotzooi achter. Gooi de verpakkingen en tissues etc. niet zomaar weg maar neem het even mee en gooi het in de afvalbak. Tip: neem een boterhamzakje mee, zodat je het een en ander probleemloos kunt meenemen.
 2. Probeer binnen het cruisegebied te blijven.
 3. Respecteer elkaar. Accepteer het wanneer iemand nee zegt en laat hem dan verder met rust.
 4. Wanneer twee mannen proberen uit het zicht te staan, hebben ze echt geen behoefte aan toeschouwers.
 5. Veel bezoekers komen hier in het geheim.
 6. Verder is het voor je eigen veiligheid slim om geen waardevolle spullen bij je te dragen (ook niet in de auto laten liggen!).
 7. Zorg dat argeloze passanten geen aanstoot kunnen nemen. Als je iemand leuk vindt trek je terug op een beschutte plaats wanneer je samen behoefte hebt aan intiem contact.
 8. Groot licht is nooit leuk en mensen willen over het algemeen niet worden gezien. Als je zelf op een parkeerplaats komt, zet je lichten dan uit na parkeren.
 9. Sta je op een parkeerplaats? Doe de rechter zonneklep van de auto naar beneden als teken dat je interesse hebt in contact met mannen. Het knipperen met de lichten wort meer gehanteerd en kan daarom effectiever zijn.

Sommigen vinden een praatje erg leuk en zo zijn vele vaste relaties ontstaan en anderen hebben absoluut geen behoefte aan enig sociaal contact of praatje en houden hun mond stijf dicht.

Ook nu is niets verplicht!

Het is een goed gebruik om elkaar dan ook niet (opvallend) te begroeten wanneer je elkaar elders tegen komt.

VEILIG CRUISEN: Dit gaat iedereen aan. Hoe kan je veilig “je gang gaan”:

 1. NOOIT WAARDEVOLLE SPULLEN MEENEMEN! Ook niet in de auto liggen. Wat heb je nu echt nodig? Niet meer dan je rijbewijs, autosleutel en ‘last but not least’ een mobiele telefoon (Met telefoon Lock weliswaar). De mobiele telefoon is handig voor mocht er toch iets gebeuren en je moet iemand bellen.
 2. MEER DAN 1 PERSOON IN DE AUTO? PAS OP! Het is een ongeschreven regel die vaak van toepassing is. De meeste problemen beginnen vaak zodra er 2 personen in een auto zitten. De meeste mensen denken “Hey Trio!”… maar omdat het meeste volk getrouwd is en dus stiekem cruisen, is een trio maar op 1 van de 10 auto’s van toepassing. Oppassen dus!
 3. DOE ALLES SAFE! De Meeste mensen denken hieraan maar doen dit niet. Neem een condooms mee. Immers is het niet moeilijk er eentje in je zak mee te nemen. Je kan snel iets oplopen … Mocht dit toch gebeuren is de GG&GD geslachtziekte kliniek, overige GGD’s en de huidziekten poli bij het ziekenhuis manieren om veilig en vooral anoniem te testen. Of je gaat naar je huisarts. Laat je sowieso regelmatig testen.
 4. WEES OP JE HOEDE! Vooral bij recreatieterreinen is er vaak maar 1 toegangsweg. Let erop dat als je helemaal alleen bent dus aan het begin van die weg gaat staan i.p.v. een parkeerplaats. Zodra je meer mensen die kant op ziet rijden ga je erachteraan.
 5. POLITIE OF BOA? VRAAG OM LEGITIMATIE! Een politieagent of BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar) dient zich ten aller tijden te legitimeren zodra hier om gevraagd wordt. Vraag daarom daar altijd naar, BOA’s willen je nogal eens onjuist bejegenen, en dan kan je een klacht daarover indienen. Gelijk oversteken kun je dan vragen. Zolang je autopapieren in orde zijn, niet op plekken loopt waar je niet mag komen, je niet vanaf de openbare weg zichtbaar seks hebt en je geen peuken of troep op de grond gooit zijn boetes niet mogelijk. Vaak worden deze wel uitgeschreven maar ontvang je die niet in je bus. Deze onjuiste bejegening en dus een vorm van het HOP bezoek te ontmoedigen.
 6. LAAT MERKEN WAT JE WILT. Wanneer je op een cruiseplek rondloopt hou dan in je achterhoofd dat de rest vaak wel voor seks komt. Wanneer je dit zelf niet wilt geef dat dan aan. Nee is ook echt nee. Vaak vertellen mensen dat wanneer ze begonnen zijn en niet meer willen bang zijn om weg te lopen. Wanneer dat het geval is gewoon doen. Excuseer jezelf en loop gewoon weg.
 7. NARE ERVARINGEN? VERTEL HET DE REST! Bij sommige HOP’s staan waarschuwingen. Hierdoor is de rest die dit leest eerder op z’n hoede of kiest een andere plek. Deel deze ervaringen dus altijd. Wanneer er criminaliteit, discriminatie of geweld aan de orde is, is er 1 gouden regel:
 8. DOE ALTIJD AANGIFTE! Vaak zie je politie rondrijden en ben je bang voor een bekeuring. Vaak is dat ook zo maar ze proberen ook de plek veilig te houden voor iedereen. Aangiftes zorgen ervoor dat ze weten wat er gebeurd als ze er even niet zijn.

CRUISEN VOOR BEGINNERS

 1. Zoek iemand die je leuk vindt.
 2. Maak oogcontact
  1. als hij zijn ogen afwendt, heeft hij geen interesse, of speelt hij “hard to get”
  2. lacht hij vriendelijk terug, heeft hij mogelijk wel interesse, of lacht hij gewoon uit beleefdheid.
 3. Je weet nu dus eigenlijk nog niets. Dus probeer nog een keer oogcontact te maken.
  1. als hij zijn ogen nu weer afwendt, heeft hij heel waarschijnlijk geen interesse, of speelt hij “hard to get”
  2. als hij vriendelijk teruglacht, heeft hij zeker interesse: ga naar stap 5 Vervolg op 3A:
 4. Je moet nu uitvinden of hij interesse heeft. Speelt hij “hard to get”, dan gaat hij waarschijnlijk lopen. Loop rustig achter hem aan. Wanneer hij helemaal geen sjoege geeft, heeft hij geen interesse. Kijkt hij af en toe snel even achterom, heeft hij misschien toch interesse! Of hij vindt het irritant dat je achter hem aan loopt. Dit zal hij laten zien door een afkeurende blik.
 5. Een verdere achtervolging heeft dan echt geen zin meer. (Ga terug naar fase 1 in dit stappenplan)
 6. Er is interesse!
 7. Nu nog een geschikte plaats vinden om nader tot elkaar te komen. De meesten proberen dit onopvallend te doen. Een neemt de leiding en loopt naar een (hopelijk) rustig bosje. De ander loopt er nonchalant achteraan, zodat niet iedereen direct in de gaten heeft wat er gaat gebeuren, of andersom.
 8. Als je te opvallend de bosjes in duikt, loop je de kans dat voyeurs naar je toe komen. Wil je geen pottenkijkers dan vraag ze om weg te gaan.
 9. Je bent in de bosjes aanbeland en je bent er van overtuigd voldoende privacy te hebben. Vaak wordt er nog steeds niet gesproken, maar begint direct lichamelijk contact. De routinier grijpt zijn opponent direct in het kruis. Iets subtieler mag ook, door bijvoorbeeld eerst billen of tepels te zoeken.
 10. Vervolgens probeer je uit te vinden wat de ander lekker vindt en maak je duidelijk wat jij lekker vindt. Voor de een is dat alleen aftrekken. De ander wil ook pijpen en/of zoenen. Niets is verplicht! Doe zeker geen dingen waar je geen trek in hebt!
 11. Sommigen gaan nog verder. Al je wilt neuken, kun je dit heel subtiel duidelijk maken door een condoom voor de dag te halen! Gooi de verpakking en het gebruikte condoom niet op de grond, maar neem het even mee en gooi het in de afvalbak. Er staan er genoeg! Neem een boterhamzakje mee, zodat je het gebruikte condoom probleemloos kunt meenemen.
 12. Verder is het slim om een zakdoek of wat tissues te hebben, om de resten op te ruimen. De tissues gaan natuurlijk in hetzelfde boterhamzakje …
 13. Na het hoogtepunt het kwakje kwijt. Wat nu?
 14. Sommigen hebben absoluut niet de behoefte aan enig sociaal contact en houden hun mond stijf dicht. Anderen vinden een praatje ook leuk. Ook nu is niets verplicht.