Homojongeren: Acceptatie kan beter

Van de jongeren die zelf homo, bi of lesbisch zijn, geeft 73 procent aan dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Toch kan er nog veel verbeteren; een meerderheid (59%) stelt dat het een probleem is om in het openbaar je geaardheid te laten zien. Bijna zes op de tien jongeren (58%) voelen zich ook niet vrij om op straat overal hand in hand te lopen met hun partner. De homo-acceptatie blijft vooral op middelbare scholen achter, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

EenVandaag ondervroeg 700 jongeren die bi, lesbisch of homoseksueel zijn.

Meer dan de helft (56%) van deze jongeren geeft aan dat ze het afgelopen jaar hun gedrag wel eens aangepast hebben om negatieve reacties over hun geaardheid te voorkomen. Dit vooral in het openbaar en tijdens het uitgaan. Bijna vier op de tien (36%) zijn het afgelopen jaar minstens één keer uitgescholden of nageroepen vanwege hun geaardheid.

Acceptatie op middelbare scholen blijft achter

In 2011, vlak voor de verplichte ‘homolessen’ op de middelbare school werden geïntroduceerd, onderzocht EenVandaag onder ruim 500 scholieren hoe het gesteld was met de homo-acceptatie op middelbare scholen. Eén op de vijf leerlingen (21%) zei toen dat het hiermee slecht gesteld was; nu anderhalf jaar later is dat percentage nauwelijks veranderd. In 2011 stelde 64 procent van alle leerlingen dat het moeilijk moest zijn voor medescholieren om op hun school uit de kast te komen; op dit moment is dat nog steeds 64 procent.

Een scholier verwoord het als volgt: ‘De ingevoerde voorlichting voor de onderbouw wordt belachelijk gemaakt en ‘homo’ is één van de meest gebruikte scheldwoorden. Enkele docenten (of het hun vak is of niet) besteden aandacht aan dit onderwerp. Het merendeel echter niet of nauwelijks.’

Ook beoordeelt nu één op de drie (31%) scholieren het klimaat op school als homo-onvriendelijk. De leerlingen die zelf homo, bi of lesbisch zijn geven zelfs in meerderheid aan dat er een homo-onvriendelijke sfeer heerst op hun school.

‘Onderwijsinspectie moet controleren’

In een reactie laat minister Bussemaker weten dat het klopt dat de acceptatie onder jongeren beter kan en moet. Philip Tijsma van het COC roept de minister op een ambitieuzer beleid in te zetten, om met name de situatie op middelbare scholen te verbeteren. “Opnieuw blijkt nu dat er zeer serieuze problemen zijn romdom de homo-acceptatie op middelbare scholen. Aanvullende maatregelen zijn nodig: de Onderwijsinspectie moet er echt op gaan toezien dat de verplichte lessen ook ingevoerd worden. Dat moeten ze prioriteit geven,” aldus Tijsma.

Homotolerantie krijgt 8,4

EenVandaag ondervroeg ook 1.650 jongeren die hetero zijn. Volgens acht op de tien hetero jongeren (81%) is het goed gesteld met de homo-acceptatie in Nederland; 18 procent stelt van niet. Jongeren geven zichzelf gemiddeld een 8,4 als ze gevraagd wordt hoe homotolerant ze zelf zijn.

Homo-emancipatie top in Nederland

Vandaag start de de eerste Europese homo-emancipatietop in Den Haag. Minister Bussemaker treedt namens het kabinet op als gastvrouw en ontvangt 700 deelnemers, waaronder collega-ministers uit o.a. Finland, Verenigd Koninkrijk, België en Zweden en delegaties van de Raad van Europa en Europarlementariërs.

Reactie Expreszo: ‘blijven strijden’

De voorzitter van jongerenorganisatie Expreszo, Mark Reichwein, is niet verrast door de uitslagen van dit onderzoek. ‘Zeker op middelbare scholen laten eerdere onderzoeken van het SCP al zien dat LHBT-leerlingen zich niet veilig genoeg voelen. De verplichte voorlichting over seksuele diversiteit is een stap in de goede richting. Persoonlijk heb ik ook voorlichting gegeven over dit onderwerp op middelbare scholen en daarin heb ik gemerkt dat je echt een verschil kan maken,’ geeft hij aan. ‘Minister Bussemaker heeft duidelijke doelstellingen voor homo-emancipatie, zoals ook uit haar recente Kamerbrief blijkt, en dat ondersteunen we volledig. Dit kabinet zet zich openlijk in om de sociale acceptatie van LHBT’s te bevorderen en dit onderzoek toont weer aan dat het nog steeds hard nodig is dat de overheid, maar ook organisaties als Expreszo en COC blijven strijden.’

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit circa 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 13 tot 15 mei 2013, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn 694 jongeren homo, lesbisch of bi-sekuseel. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.