Iris van Vorstenbosch

Tijdens haar master Culturele en Sociale Antropologie heeft Iris van Vorstenbosch zich verdiept in hoe ontmoetingsplekken onze maatschappelijke kijk op seksualiteit uitdaagt. In haar masterthesis; Hidden in Public, worden de maatschappelijke fricties rondom ontmoetingsplekken onderzocht. Hierbij ligt de focus op het sociaal en maatschappelijk belang van cruisen, hoe ‘onbekende’ een gemeenschap kunnen vormen, de rol van de openbare ruimte en veiligheid.

‘Ontmoetingsplekken komen vaak negatief in het nieuws. De verhalen belichten de overlast en zetten bezoekers neer als mannen die, achter de rug van hun vrouw en kinderen om, naar homoseksueel contact zoeken. Het gebrek aan inlevingsvermogen en zelfreflectie op onze maatschappelijke normen rondom seksualiteit frustreerde me. Daarom wilde ik graag de bezoekers zelf spreken, en hun aan het woord laten.’

Dit proefschrift is een antropologisch onderzoek naar homo-ontmoetingsplaatsen in Nederland, alwaar de activiteit van cruisen plaats vind en hoop ze waardevolle inzichten te verkrijgen en verspreiden die kan bijdragen aan actuele debatten over de plaats van cruisen in onze samenleving en hoe niet-heteroseksualiteiten kunnen bestaan in de Nederlandse samenleving.

In 2018 is ze afgestuurd in Creative Advertising aan de Willem de Kooning Academy. Tijdens haar opleiding verdiepte ze zich in culturele diversiteit en speelde verschillende maatschappelijke thematiek een belangrijke rol in haar werk. In 2021 behaalde ze haar master Culturele en Sociale Antropologie aan de VU Amsterdam.

Lees hier het onderzoek.